tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemAktuelltBergtagen eller bara betagen? Våra bästa tips för en bergsäker sommar!

Bergtagen eller bara betagen? Våra bästa tips för en bergsäker sommar!

– Här är sommaräventyren för dig

Sommaren är räddad! För efter att ha slagit våra kloka huvuden ihop har vi hittat en lång rad upplevelser över och under jord. Historia, kultur, äventyr, naturupplevelser med ett gemensamt: resmålen är skräddarsydda för dig som älskar berg. 

Av Anna-Maria Stawreberg

Sala silvergruva och Tuna Hästbergs Gruva. Foto: Shutterstock, VisitDalarna

4 äventyr under jord

Tuna Hästbergs Gruva, Borlänge

Här bröts järnmalm redan under 1600-talet och brytningen pågick fram till 1968, då gruvan lades ner. Idag kan du uppleva helt andra saker gruvan.

Antingen kan du välja en traditionell vandring, eller göra något mer annorlunda som att boka äventyrsturen där både klättring och linbana ingår, eller varför inte den 3,5 timmar långa bastuupplevelsen, där du förutom bastu får njuta av kalla bad och en ostbricka?

Läs mer: https://www.adventuremine.se/upplevelser/

Falu Gruva, Falun

Här pratar vi historia på riktigt. I Falu koppargruva började man nämligen, enligt Wikipedia, arbeta så tidigt som 700 år efter Kristus. Gruvan lades ner 1992 och är sedan 2001 ett världsarv. 

Du kan besöka Falu Gruva på många sätt. Här finns nämligen både museum och arrangerade gruvturer. För den historieintresserade, eller den som vill ta ett helhetsgrepp om hur det vara att leva som gruvarbetarfamilj går det också att hälsa på hos en fiktiv gruvarbetarfamilj.

Läs mer: https://www.falugruva.se/om-oss/

LKAB Visitor Center, Kiruna

Besök världens största underjordiska järnmalmsgruva med både förarlösa tåg och fjärrstyrda maskiner. Här, i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen, kan du och ditt sällskap ta del av både museum och framtidshistoria. 

Läs mer: https://kirunalapland.se/aktiviteter/lkabs-visitor-centre/

Sala silvergruva, Sala

En gruva där verksamhet pågått sedan 1400-talet och fram till 1962 då gruvan lades ner. Sommartid genomförs visningar av gruvlivet med autentiskt klädda guider, och besökaren får uppleva allt från hur det var att leva direktörsliv ovanjord till hur gruvarbetarfamiljerna levde. 

Läs mer: https://www.salasilvergruva.se/oppna-hus-och-levande/

Skuleberget. Foto: Leif Wikberg

3 berg att njuta av

Skuleberget, Höga kusten

Här finns tre vägar upp, Grottstigen, Södra bergsstigen och Östra bergsstigen och alla tre kräver hyfsat god kondition. Det finns också fyra klätterleder för dig som klättrar. 

För dig som är mer bekväm av sig finns en linbana. 

Oavsett vilken väg du väljer finns en belöning på toppen i form av fantastisk utsikt och kaffestuga. 

Stora stenbrottet, Götene, Kinnekulle

Med smeknamnet Lilla Grand Canyon har Stora stenbrottet på Kinnekulle stora skor att fylla. Men faktum är att smeknamnet håller vad det lovar. Här, i det 40 meter djupa stenbrottet där kalksten tidigare brutits, finns numera en liten fiskesjö och utsikten är fantastisk. 

Halle och hunneberg, Västra Götaland

Här får du uppleva ett berg som vilar på en urbergsplatta av gnejs, där nästa lager består av alunskiffer och orsten och med ett sista lager av diabas. 

För bergsentusiasten är Kungajaktsmuseets bergsutställning ett måste och för dig som tycker om att vandra väntar fantastiska naturupplevelser, med eller utan guide. 

Mäktiga upplevelser väntar dig på Dalhalla. Foto: Göran Broberg

Kulturupplevelser

Sweden Rock

Onsdag den 7 juni – lördag den 10 juni kan Sveriges alla rockälskare få sitt lystmäte tillgodosett när musikfestivalen Sweden Rock drar igång i Sölvesborg. 

I år kommer bland annat storband som Mötley Crüe, Iron Maiden, Def Leppard och Deep Purple. 

Dalhalla

Vem kunde väl tro att det gamla kalkbrottet, som tidigare hette Draggängarna utanför Rättvik i Dalarna, skulle bli en utomhusarena som lockar tusentals människor?

Men kalkbrottet, där brytningen lades ner 1990, är en fantastisk miljö för kulturupplevelser av olika slag. 

I sommar kan du njuta av Tommy Körberg, svepas med av musikalen Mamma Mia och skratta med Johan Glans, för att bara nämna något. 

Skottvångs gruva

Skottvångs malmgruva i Mariefred har anor från 1500-talet och används idag till betydligt lättsammare aktiviteter. 

Sommaren här börjar tidigt. Redan den 10 juni uppträder Vanna Rosenberg, den 5 juli kommer ståupkomikern Thomas Järvheden och den 2 augusti har Timo Räisänen konsert. 

Den blå lagunen, eller Uskavi kalkbrott. Foto: Shutterstock

Bada i blå laguner

Uskavi kalkbrott i Bergslagen strax norr om Nora är en väl bevarad hemlighet för den som vill bada i grönskimrande elva meter djupt vatten.

Blå lagunen i Fleringe, Gotland har lockat turister i åratal. Gott om folk, och allra mest besökare mellan klockan 10 och 14. Vill du bada ensam ska du alltså välja en annan tidpunkt. Turen till Gotland kombineras med fördel av ett besök vid någon av öns alla raukar!

Grönhögen på södra Öland ger direkt en känsla av att befinna sig utomlands. Du väljer själv om du ska vara djärv och hoppa från klipporna eller ta dig i via den lilla stranden. Oavsett vilket väntar en härlig upplevelse. 

Senaste artiklarna