Går det att bli en så skicklig borrare att man kan höra hur borrningen går? Så att man bara genom att lyssna kan förutse när något är på väg att gå sönder eller behöver skruvas på? Vi frågade en som vet.
Foto: Mats Andersson
Vad lyssnar du på när du borrar? En härlig ljudbok, en kul podcast? Eller brukar du prata i telefon? Korrekt svar om du vill få högsta betyg i borroperatörsskolan: du lyssnar på riggen.
Ljudet av borrningen kan nämligen berätta mer än du tror, och blir du riktigt duktig på att identifiera missljud kan du både öka din produktivitet och spara ordentligt med pengar. Det menar Victor Åkesson, borrmästare på Stens Bergborrning. Han skulle aldrig drömma om att inte lyssna på riggen när han jobbar.
– Jag var väl runt 15–16 år när jag började sommarjobba för min pappa, Sten Åkesson. Då körde jag en Atlas Copco 748 HC från 1997 och pappa var väldigt tydlig med att jag inte fick ha några batterier i radiokåporna och att jag bara skulle lyssna på maskinen medan jag kör. Det har jag verkligen haft glädje av, säger han.
Rätt ljud är lika med rätt borrinställningar
Det Victor framför allt lärde sig var hur borriggen låter när allt går jämnt och den jobbar precis som den ska. Det gjorde att han ganska snabbt kunde gå helt efter ljudet när han ställde in sin rigg.
– Jag fick förstås förklarat för mig vad matningstryck, dämpartryck och rotationstryck var för något – men i stället för att begripa hur de hänger ihop och vilka siffror som gäller lärde jag mig att göra inställningarna genom att höra när det var bra, säger han.
LÄS MER:
En duktig borrare vet hur borriggen låter när den jobbar som bäst
En borrare som är duktig på riggens ljud kommer inte bara att veta hur den låter när den jobbar som bäst, hen kommer också att reagera när maskinen är på väg att gå sönder. Något som kan spara både tid och pengar.
– Säg att du kanske har sju stål i berget, då kan ett trasigt borrstål innebära en ganska stor ekonomisk förlust. Men kan du identifiera att ett av stålen är på väg att gå sönder – det brukar skapa ett skällande ljud – har du chans att dra upp det trasiga stålet och byta ut det innan det brakar ihop totalt, säger Victor Åkesson.
”Pappa var väldigt tydlig med att jag inte fick ha några batterier i radiokåporna och att jag bara skulle lyssna på maskinen medan jag kör”
Andra ljud som han brukar reagera på är om stiften på kronan slits snabbare än vad köttet på kronan gör. Då går rotationstrycket upp, och det hörs.
– Men när borrkronorna behöver slipas kan jag tyvärr inte höra. Inte ännu!
Mer noggranna kontroller med SmartROC T35
I dag kör Victor Åkesson en ljuddämpad SmartROC T35, något som självklart gör det svårare att upptäcka missljuden. Men lyssnar gör han ändå.
– Ljuddämpningen innebär bara att man får ha lite andra rutiner kring lyssnandet. Jag lyssnar hela tiden, man hör ju en hel del även om det är dämpat. Men jag gör också noggranna ljudkontroller då och då. Till exempel när jag ska hugga på efter att ha skarvat ett borrstål. Då har jag två ljuddämparluckor öppna en stund. Ibland till och med hyttdörren om jag blir misstänksam, tills jag vet att det låter bra.
Ljudkoll bra för ekonomin
Hur mycket han och kollegorna sparar på att vara noga med lyssnandet vet inte Victor Åkesson, men att det är en hel del är han övertygad om.
– Det är inte bara borrstålsekonomin som blir bättre för den som är duktig på att lyssna på borrningen. När allt lirar så tar borrmaskinen mindre stryk. Det blir inte lika mycket varmgång i stålen, det är lättare att skallra lös dem och hålen blir rakare. På det sättet ökar ju även produktionen.
5 tips för att bli en bättre lyssnare när du borrar
- Har du inte lärt dig hur det låter när borrningen går bra – ta ut allt vad poddar, ljudböcker och radio heter ur öronen och börja lyssna på riggen i stället. När du byggt en ljudmässig erfarenhetsbank kan du börja lyssna på annat igen, men bara i ena örat.
- Så fort du hör en förändring i ljudet har det troligen hänt något. Det behöver inte vara något allvarligt, kanske har bara materialet förändrats, men genom att vara medveten om ljudet får du en bra känsla för hur det går och hur maskinen mår.
- Hör du ett skällande ljud? Sluta borra på en gång. Det kan vara ett borrstål som är på väg att gå sönder.
- Kör du med ljuddämpare? Du kan få information genom ljudet ändå, men skaffa dig en rutin för att då och då göra noggranna ljudkontroller med öppen dörr och ljuddämpningslucka. Till exempel när du skarvat på ett nytt borrstål.
- Lär dig hur det låter när rotationstrycket går upp – det kan betyda att stiften slits snabbare än köttet på kronan.