tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemAktuelltSGU satsar på prospektering av batterimetaller i Sverige

SGU satsar på prospektering av batterimetaller i Sverige

Batterimetaller och andra innovationskritiska metaller är i ropet just nu. Kobolt, litium och sällsynta jordartsmetaller är efterfrågade när vi ställer om till eldrift. 

TEXT Anders Myrdal

Det handlar om batterimetaller som är nödvändiga i omställningen till ett klimatvänligare samhälle som använder batterier snarare än fossila bränslen. Sveriges geologiska undersökning, SGU, menar att det finns stor potential för prospektering i Sverige efter innovationskritiska råvaror. De har därför fått 10 miljoner kronor av regeringen för att kartlägga möjligheterna för utvinning av innovationskritiska metaller.

Uppdraget ska redovisas år 2020. Bergslagen är ett specifikt område som ska undersökas, andra namngivna extra intressanta områden i SGU:s rapport är norra Norrbotten och Skelleftefältet.

Här har du batterimetallerna – i sifferform.

97

… procent av den globala utvinningen av alla sällsynta jordartsmetaller sker i Kina. På grund av den höga efterfrågan, inte minst för länder inom EU, är bhovet av nya fyndigheter stort.

65

… procent av all produktion av kobolt, som är en batterimetall som exempel används i litiumjonbatterier till elbilar och elhandverktyg, sker i Kongo.

17

… grundämnen ingår i gruppen sällsynta jordartsmetaller.

3

… är litiums siffra som grundämne i det periodiska systemet, i gruppen alkaliska metaller.

8

… grundämnen har upptäckts genom åren i Ytterby gruva utanför Vaxholm i Stockholms skärgård. I gruvan gjordes den första kända upptäckten av sällsynta jordartsmetaller i slutet av 1700-talet, då man hittade för den tiden okända grundämnen i bergarten pegmatit.

780 år

Så länge kommer en fyndighet utanför Japans kust klara den globala efterfrågan av den sällsynta jordartsmetallen yttrium. Enligt en studie som publicerats i Natures Scientific Reports innehåller fyndigheten 16 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller.

85 000

… ton litiumjonbatterier. Så mycket får Northvolt tillverka varje år i den batterifabrik som nu byggs i Skellefteå, enligt det miljötillstånd företaget fick i april i år. Det är dubbelt så mycket som tidigare tillstånd.

Missa inte intervjun med Northvolts vd Peter Carlsson som finns med i senaste numret av magasinet Bitz.

Senaste artiklarna