Nyheter från omvärlden

”Åtta timmars borrning åt skogen – jag fick en rejäl utskällning!”

Att alla borrare någon gång gör ett misstag är en klen tröst när tabben väl är ett faktum. Som när man råkar vända på borrplanen – och inte upptäcker det på flera timmar. 

Berättat för: Johanna Paues Darlington

“Normalt sett brukar vi alltid se till att vara klara den dagen sprängaren ska komma och skjuta, men den här gången var vi lite efter. Vi blev ändå klara till sprängningen, men kanske hade stressen något att göra med vad som hände sedan. 

Jag skulle göra borrplaner för nästa salva vi skulle börja jobba på. Men i stället för att kontrollera hålmönstret i förtätning och sida kollade jag bara i riktning. Sedan överförde jag borrplanen till kollegans dator och vi körde i gång. Vi borrade på länge. Säkert i fyra, fem timmar, innan vi märkte att det var något som inte stod riktigt rätt till. 

”När sprängarna sedan fick se vad vi hade gjort blev de helt galna. jag fick en rejäl utskällning, kan jag säga.”

Det var kollegan som reagerade. Han fick en känsla av att något inte stämde och när han mätte hålmönstret blev det tydligt vad som hade gått fel. Jag hade vänt på hela borrplanen! När sprängarna sedan fick se vad vi hade gjort blev de helt galna. Jag fick en rejäl utskällning, kan jag säga. Totalt åtta timmars borrning är ju inte lite pengar i vår bransch, så det kan man förstå. Nu har vi sprängare i samma företag och de lyckades lösa det hela genom att vi borrade en rak bakkant på salvan med det hålmönster vi hade gjort. Sedan gjorde vi en ny borrplan med rätt hålmönster – på det sättet behövde vi inte göra om det helt och hållet. Men hade det varit sprängare utifrån hade vi troligen fått göra om allt helt från början.  

LÄS MER: Missarna jag minns – ”Det blev ett inferno, sprutade sten överallt”

Jag vet inte riktigt varför jag missade att kontrollera ordentligt innan vi började borra och det kändes såklart inte bra alls att det blivit så fel. Jag hade ju inte ens upptäckt det när jag var ute och pluggade hålen. Jag var för nonchalant, helt enkelt, för bekväm och avslappnad. Det är ett sådant misstag man egentligen inte ska göra, det är basics liksom. Samtidigt är det en sådan grej som man bara gör en gång och det är det positiva jag ändå fått ut av det här – att jag numera är supernoggrann. Jag frågar mig själv flera gånger om det verkligen stämmer innan jag börjar borra. Sen får jag väl trösta mig själv med att det här faktiskt är mitt enda stora misstag på de tre år jag jobbat som borrare …”

Jobba i sommar? Så fixar du semesterfeeling på berget 

Heltidsjobb under sommaren och du är rädd att missa de bästa sommardagarna? Oroa dig inte, här listar vi smarta sätt att fixa en skön semesterfeeling, trots att du är på berget och jobbar.

Text: Matilda Lann

Hela Sverige verkar ha gått på långledighet och varenda kotte postar semesterbilder i sociala medier. Är det bara du som jobbar? Ja, berget står där och väntar, många hundra borrmeter återstår innan det är dags för välförtjänt ferie. 

Men då kan det vara dags att hitta sommarkänslan även på jobbet. För det finns en hel del du kan göra för att ändå kunna njuta av riktigt varma julidagar på berget.

1. Picknick på berget

Om du har kollegor på plats på jobbet kan ni lätt ordna en härlig picknick till lunch. Någon fixar en pastasallad, någon tar med jordgubbar och kanske en baguett och några röror. Hitta en fin plats i solen och unna er sommarkänsla deluxe.

2. Löva borrvagnen

Passerade midsommarhelgen alldeles för snabbt? Varför inte ta med firandet till arbetsplatsen? Riv av ett par ungbjörkar och löva riggen med ljuvlig grönska. Ta med en portabel högtalare och låt äkta sommarklassiker strömma ut på berget under lunchrasten. Du ska se att kollegorna kommer att uppskatta ditt tilltag. Spellistan med bästa midsommarhitsen finns här.

3. Törstsläckare av rang

Leta fram en bra termos som håller kylan. Blanda din egen somriga sangria med tranbärsjuice och alkoholfritt mousserande rosévin. Fyll termosen med drycken samt valfria citrusfrukter eller melon. Så tar känslan dig till Spanien så fort du smuttar på din drink. Tips på recept här.

4. Bada!

Passerar du kanske en sjö på väg till jobbet, eller arbetar du faktiskt vid kusten? Passa på att ta ett dopp på vägen hem. Vad kan vara bättre än att svalka sig efter en varm dag i riggen? Och är du morgonpigg tar du såklart även ett bad på väg till jobbet.

5. ”Läs” feelgood i riggen

Brukar du ligga i hängmattan med en riktigt cheesy feelgood-pocket när du är ledig? Kanske kan du återskapa känslan. Starta en gratisprenumeration på någon av ljudbokstjänsterna och välj en härligt somrig bok från topplistan. Eller kanske en deckare. På med lurarna och låt riggen gå.

Karin Stöckel. Foto: Carl-Johan Utsi

6. Lyssna på sommarpratare

Om inte annat är det väl få sakar som framkallar så mycket sommarkänsla som att lyssna på årets sommarpratare. Låt längdskidåkaren Charlotte Kalla, artisten E-type eller gruvarbetaren Karin Stöckel hålla dig sällskap ett par timmar.

7. Sommarsport på lunchen

Packa strandväskan till jobbet med frisbee, volleyboll och strandtennisracketar. Bjud in kollegorna till en lunchturnering som kan pågå hela sommaren. Det kommer garanterat att stärka teamkänslan och ge gänget en rolig stund varje dag.

8. Glass i stora lass

På sommaren är det nästintill lag på att äta glass. Minst en om dagen. Jobbar du nära en kiosk kan du passa på att ta en lunchpromenad till glasskiosken. Är du långt från kommersen kan du avsluta arbetsdagen med en glass på hemvägen. 

9. Njut av utomhuslivet

Och glöm inte att njuta av fördelen du har i bergborrarbranschen. Det är inte i alla yrken man kan tillbringa sin jobbsommar utomhus. Så på med solkräm på näsan och ut och njut!

Text: Matilda Lann

Avsnitt 16: Dolor – Så minskar du risken för sprängolyckor 

Att stöta på gammalt sprängmedel vid borrning är det absolut värsta en borrare kan råka ut för. 

Vi går igenom vad du behöver veta om dolor – allt för att minska risken för fler sprängolyckor i branschen. Och så bjuder medicine riggdoktor Patrik Goliats på några supertekniska tips du inte vill vara utan!

Detta avsnitt av Borrmästarpodden är inspelat innan den allvarliga olyckan vid arbetet med Västlänken där en ung borrare skadades allvarligt.

När det värsta händer – det här behöver du veta om dolor 

I arbetet med Västlänken exploderade i början av sommaren en dola, och en ung borrare skadades allvarligt. Sprängmedel som är kvar i berget är varje bergarbetares värsta mardröm. Men med rätt kunskap minskar riskerna.

Text: Johanna Paues Darlington

– Medvetenheten om dolor har ökat, men det behöver bli ännu bättre. Jag stöter fortfarande på både borrare och grävmaskinister som inte har någon aning om det här problemet, säger Jan Johansson, vd för Bergsprängningsentreprenörernas förening, BEF. 

Han ägnar en stor del av sin tid åt att åka runt till företag i entreprenadbranschen för att föreläsa om dolor. Gammalt sprängmedel som inte detonerat vid en sprängning, och som blivit kvar i berget med risk att detonera vid annat tillfälle i stället. Till exempel när en borrare kommer till platsen för att borra nya hål.  

Jan Johansson.

– Även om sannolikheten att råka ut för en dola inte är särskilt stor är konsekvenserna när det väl händer så enorma att risken inte går att förbise. 

Många olika orsaker

En dola kan uppstå av en mängd olika orsaker – det kan vara allt från produktfel eller fel på en tändare till handhavandefel eller tekniska faktorer. 

– Många gånger är det berget som styr också, säger Jan Johansson. 

”Även om sannolikheten att råka ut för en dola inte är särskilt stor, är konsekvenserna när det väl händer så enorma att risken inte går att förbise”

Han tror att en vanlig orsak är att det blivit en ”ryckare”. Det uppstår när detonationen av alla hål i en salva inte hinner tändas upp på ett korrekt sätt innan berget börjar röra på sig. Då kan laddsträngen till bakomvarande hål delas. 

– Min bestämda uppfattning är att man inte ska använda stötvågssystem, eller Nonel som det också kallas, när man täcker med gummimattor. Stötvågssystem går inte att kontrollera innan man skjuter av. Eftersom man heller inte ser själva sprängningen så blir det lite som att spränga på vinst och förlust. 

LÄS MER: Så ska du borra för att göra sprängarna nöjda

Ansvarsfrågan otydlig

För att undvika dolor måste gamla sprängbottnar rensas ordentligt. Det kan räcka med att berget maskinrensas med en grävmaskin, men ibland behöver gamla sprängbottnar blåsas för att man ska upptäcka borrhål som kan innehålla sprängämne. Ett arbete som är besvärligt, skitigt och tidsödande. 

– Men vem som har ansvaret för att göra det här är inte alltid helt klart, särskilt när gäller riktigt gamla sprängbottnar. Dolor kan ju ligga kvar i flera decennier och ibland finns inte ens företaget som gjort sprängningen kvar, säger Jan Johansson. 

Eftersom ansvarsfrågan inte är helt tydlig påpekar han att det är viktigt att ha med kostnaderna för en eventuell blåsning av gamla sprängbottnar i projektbudgeten redan från början. 

”Här får man lägga all eventuell machokultur åt sidan och sätta sin säkerhet först, hur jobbigt det än känns.”

– Sedan ligger faktiskt ett stort ansvar på borrarna. Att de håller ögonen öppna och stoppar arbetet när de misstänker att det kan finnas dolor. Något som kan vara rätt jobbigt, inte minst om man är ung och ny i branschen. Men här får man lägga all eventuell machokultur åt sidan och sätta sin säkerhet först, hur jobbigt det än känns. Då är det viktigt att man har sitt företag i ryggen. 

Men hur ser då en dola ut? Vad är det man som borrare ska spana efter? 

– De kan se ut på många olika sätt eftersom de kan ha blivit påverkade av sprängningen runt omkring. Det kan vara trasiga bitar, lösa delar. Därför är det bra att ha kunskap om hur sprängämne ser ut. 

LÄS MER: Checklistan du inte vill missa när du anställt en ny borrare

Den kunskapen, menar Jan Johansson, får man oftast genom internutbildning inom företaget man jobbar på. 

– Och har man inte fått det ska man begära det, säger han och berättar om en tragisk olycka för en tid sedan då en borrare blev svårt invalidiserad efter att han borrat i gammal sprängbotten som inte var tillräckligt bra rensad. 

– Han skulle städa upp efter den föregående sprängaren. Han blåste rent berget, enligt honom själv ordentligt – men tydligen var det inte tillräckligt. Det visar på hur svårt det kan vara att avgöra om allt sprängmedel verkligen är borta. 

4 punkter som minskar risken för dolor 

 • Vet du inte hur gammalt sprängmedel kan se ut och vad du ska leta efter – utbilda dig! Kontakta gärna BEF. 
 • Även om risken för dolor är liten – chansa aldrig! Konsekvenserna kan bli förödande. 
 • Se till att kostnaden och ansvaret för eventuella rensningar av berget finns med i projektavtal och budget redan från början. 
 • Om möjligt: stå alltid en bra bit bort vid påhugget. Eller sitt i hytten om du har en sådan. 

Borrkockens bästa tips: Anita laddar med rökt sik i matlådan

Anita Ylivainio, 47, jobbade länge med mat. I butik men också i storhushåll. Nu har hon helt bytt karriär och arbetar i Svappavaara utanför Kiruna med att planera salvor. Men intresset för mat lever och har blivit till en fritidssysselsättning. Allra helst vid det egna rökeriet.  

Text: Matilda Lann

Varifrån kommer ditt matintresse?

 – Jag har vuxit upp med en familj som har jagat, fiskat och rökt mat. För tre år sen tog jag också jägarexamen. Min man och jag delar matintresset.

Hur kommer det sig att du slutade jobba med mat? 

 – Min dotter såg en annons om att de sökte laddare till malmgruvan i Svappavaara och tyckte att jag skulle söka. Jag fick jobbet och jag har inte ångrat en dag. Vi spränger malm, med 100 ton sprängmedel per salva. Du slipper stressen som du har i hotell, restaurang och butik, som jag tidigare har jobbat i. 

Anita Ylivainio. Foto: Privat, Shutterstock

Hur visar sig ditt matintresse i vardagen?

 – Jag lagar ofta mat med barnen. Vi gör pizzadeg och sen får alla göra sin egen pizza. Det är roligt och stökigt. Då kan man samtidigt sitta och prata om vad som hänt under dagen. Sen har jag såklart alltid matlådor med till jobbet, jag köper aldrig lunch ute. Men ibland kan det faktiskt vara väldigt gott med bara korv och makaroner, som omväxling från älg och ren, som vi äter mycket av.””

”Ibland kan det faktiskt vara väldigt gott med bara korv och makaroner, som omväxling från älg och ren”

Hur kommer det sig att du gillar att röka maten? 

 – Vi har alltid rökt mat under påsken, det har blivit en tradition. Då samlas vi, släkt och vänner, i mammas stuga i Tornedalen. Nere vid sjön har vi rökeriet och där slår vi upp en lägereld. Det är vårvinter, det droppar från träden och det går ofta att sitta i bara T-shirt. Vi kokar kaffe över öppen eld och grillar kött. Röker ren och älg, och ibland tar jag faktiskt med en julskinka och röker, det blir jättegott. Vi röker också gurpi, det är renfärs som man sätter som i en tubsocka, hänger på tork och röker. Egentligen ska färsen lindas in i en hinna som sitter i renens mage. På sommaren röker vi mycket fisk, som till exempel sik.

Vad har du helst i din matlåda?

 – Helt klart souvas. Det går väldigt snabbt att tillaga. Det är rökt renskav som steks lätt, till det potatis och sallad. Jag gillar också lax i ugn med en god sallad med ägg. Eller som i dag: bara vanlig pastasallad med tonfisk.

Har du något stort no no vad gäller mat i matlådor? 

 – Pölsa och älgtunga! Det äter jag inte alls. Annars är pommes frites ingen höjdare i matlåda, det ska ätas direkt. Surströmming ska du heller inte stoppa i matlåda, haha.

Har du något superknep i köket?

 – Ha kul! Man ska njuta när man lagar mat, inte stressa. Till kött räcker det med salt och peppar som krydda, råvaran har så fina smaker i sig själv. 


Anitas bästa sommarrecept till matlådan

Rökt sik och färskpotatis, 4 pers 

4 rökta sikar 

Ca 16 färskpotatisar 

2 gula lökar 

300 g smör 

1. Koka färskpotatisen. 

2. Smält smör i en kopp och ha i den hackade gula löken. 

3. Rensa siken och lägg upp på fat. 

4. Servera siken med den nykokta potatisen och ringla löksmöret över, alternativt ha kvar löksmöret i koppen och doppa potatisen i det (kallas för dopp i kopp). 

5. Blir det rökt sik över kan du använda det till en sallad, med kokt ägg och hollandaisesås till. 

Text: Matilda Lann

Uppdateringarna som minskat koldioxidutsläppen med nästan 40 procent 

För varje ny uppdatering av Epirocs SmartROC-flotta har bränsleförbrukningen reducerats. Men med hur mycket? Det har vi tagit reda på. 

Enligt Epirocs datainsamlingsprogram Certig förbrukade de 58 SmartROC T40 och T35 som programmet läste av under maj månad tillsammans 115 124 liter diesel. Det motsvarar ett koldioxidutsläpp på 309 684 kilo. 

Att dieseldrivna borriggar är stora utsläppare är ingen hemlighet. En tröst i sammanhanget är att det åtminstone har blivit betydligt bättre. 

LÄS MER: Mekaniska bromsar på ROC 600 – inget för den oerfarne

Jämfört med en lika stor flotta av SmartROCs föregångare, FlexiROC D7C och FlexiROC D9C, är minskningen med de nyare maskinerna som nu är i gång hela 116 751 kilo koldioxid i månaden. 

Om vi antar att varje maskin körs under 11 månader om året är skillnaden mellan den gamla flottan och dagens moderna maskiner hela 1 284 ton koldioxid per år. Det innebär 37,7 procent mindre utsläpp av koldioxid. Med den nya, uppdaterade modellen av SmartROC blir det dessutom möjligt att spara ytterligare 5 procent på bränsleförbrukningen. 

Mekaniska bromsar på ROC 600 – inget för den oerfarne

Är det något slags militärövning på gång? Icke då, såhär såg borriggen ROC 600 ut. Det var en mekaniserad rigg med larvband som främst användes i samband med vägbyggen.

Riggen lanserades 1966 av Atlas Copco, som Epiroc är en avknoppning från sedan 2018.

ROC 600 hade mekaniska bromsar, något som krävde att operatören kunde sin sak och var beredd på att lägga an mekaniskt med bromsen när riggen skulle flyttas. Men borriggen blev inte långlivad – ganska snabbt kom en uppdaterad version, ROC 601. 

LÄS MER: Innovationen som revolutionerade bergbranschen

– Men även den versionen ersattes bara några år senare, år 1974, med ROC 701, där vi hade flyttat kontrollerna för bommen, berättar Sverker Hartwig, tidigare teknisk direktör på Atlas Copco. Han lägger till: 

– Även om det svider att säga det så var vi inte först med den här typen av borriggar, så kallade ”krabbor”. Det var Gardner Denver, vår värsta konkurrent på den tiden. 

Epirocs lastare banar väg mot framtidens gruva 

0

Framtidens gruva är autonom, digital och koldioxidfri. Som ett led i att nå dit har Epiroc levererat tre automationsredo lastare till LKAB. Bitz åkte ner i berget under Kiruna för att se hur arbetet med dem går. 

Text: Johanna Paues Darlington Foto: Fredric Alm 

Marie Arngren sitter avspänt i sin kontorsstol 1 365 meter ner i berget. Kontoret är modernt inrett, med en lila belysning längs väggarna som för tankarna till en nattklubb snarare än till en gruva. 

– Vi fick LED-slingan att blinka i olika färger en gång, men det var så svårt att stänga av att vi bestämde oss för att hålla oss till lila, berättar hon samtidigt som hon övervakar markörerna på skärmen – två lastare som autonomt fraktar järnmalm från en punkt till en annan. 

Marie Arngren. Foto: Fredric Alm

Vi är i gruvan KUJ (Kiruna Under Jord), LKAB:s stora gruva i Kiruna. Här, på fjärrcentralen på nivå 1 365, testas sedan en tid tillbaka två autonoma 18-tonslastare från Epiroc, Scooptram ST18. Snart tas ytterligare en i bruk. 

– Vi insåg att om vi ska kunna ha två i gång hela tiden måste vi ha tre maskiner. Den tredje blir en extra när någon av de andra ska in på service eller står still av någon annan anledning, säger Magnus Lindgren, LKAB, som är produktionschef för fjärrcentralen. 

Ett steg närmare målet

Än så länge är det en operatör som på distans fyller skopan – eftersom materialet är så ojämnt är det svårt att få till med automatik. Efter det åker lastaren och tömmer skopan för egen maskin. 

– Med en lastare i gång kunde vi testa att själva tekniken fungerade. Nu kan vi också se hur de fungerar i ett trafiksystem, säger Magnus Lindgren. 

LKAB och Epiroc har, tillsammans med dataföretaget Combitech, ABB och Sandvik, sedan flera år arbetat stenhårt med det ambitiösa projektet Ny världsstandard för hållbar gruvbrytning. Det syftar till att ta fram den teknik och de arbetssätt som krävs för att kunna bryta järnmalm autonomt, digitalt och koldioxidfritt – och komma längre ner i gruvan. Minst 2 000 meter ner, men gärna ännu längre. 

Magnus Lindgren. Foto: Fredric Alm

– Eftersom Scooptram ST18 körs på diesel leasar vi dem från Epiroc. När vi väl köper något kommer det att vara en fossilfri maskin. Men där är vi inte ännu – till exempel för att vi inte har utrymme för de traverser vi behöver för batteribytet i gruvan, säger Magnus Lindgren. 

Bättre på distans

Marie Arngren sträcker på sig i stolen. Småpratar lite med kollegorna i det lila rummet. Hon trivs bra med att vara operatör från ett kontor. 

– Jag ser inga stora nackdelar med att styra autonomt. Det är slitigt att sitta i maskinen och dammet i gruvan vill man inte gärna vara i. Och ska vi ner så långt som till 2 000 meter ska det ju absolut vara autonomt. Ju längre ner man kommer i berget, desto sämre luft och berg blir det. Det blir varmt också … Inte så härligt. Här är det så säkert det kan bli under jord, säger hon och berättar att arbetet med lastarna nu framför allt handlar om hur de kan minimera antalet stopp. 

– Maskinerna stannar så fort säkerhetskretsen på dem bryts – till exempel om någon har åkt in på området för att arbeta. Men på Scooptramen kan man lösa det genom att krympa maskinens säkerhetsområde, vilket är bra, säger hon. 

Ser inga hinder

I framtiden, när maskinerna ska gå helt autonomt och koldioxidfritt, kommer det knappast att bara vara tre lastare som arbetar i KUJ. Snarare ett tjugotal, berättar Magnus Lindgren. 

– Vid det laget ska lastarna också kunna fylla sina skopor själva och kommunicera med andra maskiner – även de från andra leverantörer. De behöver också kunna hantera ”mixed traffic”, alltså kunna känna av och hantera när det är människor i närheten, säger han och lägger i samma veva till att han inte tror att något av det här kommer att bli något större problem att få till.

–  Nä, jag tycker att det går jättebra! Jag ser inga hinder på vägen mot en autonom gruva. Och med Epiroc fungerar det väldigt bra, deras utveckling är snabb och de är lyhörda. Det är ju så att det vi vill ha i framtiden måste vi ta fram tillsammans med våra leverantörer. Det är ingenting som redan finns. Vi bygger ju framtidens gruva tillsammans. 

Avsnitt 15: 8 egenskaper en borrare bör ha

Hur behöver en borrare vara för att trivas med jobbet och ha förutsättningar att bli riktigt bra på det? Det har vi svar på! Vilka av egenskaperna på Stefans lista har du? Vi ringer också upp borraren Markus Lindgren som älskar att borra men AVSKYR att ha byxor på sig.

8 egenskaper du behöver ha som borrare 

Räcker det med att vara teknikintresserad för att klara av ett liv på berget? Eller krävs det fler egenskaper? Epirocs borrmästare Stefan Löfdahl listar personlighetsdragen som han tycker krävs för en lyckad borrarkarriär. 

Det är kallt och blåsigt, riggen låter inte som den ska när den borrar – och sprängaren kommer om bara några timmar. Är du den som helst bara ger upp i sådana lägen, eller går du i gång på utmaningen? 

Stefan Löfdahl. Foto: Peter Ossman

– Man behöver vara lösningsorienterad och självständig för klara jobbet som borroperatör. Det är inte ett yrke där det funkar att bara lägga ner arbetet och vänta på hjälp vid motgångar, säger Stefan Löfdahl. 

Säkerhetsmedveten viktigast

Med 27 år i branschen ser han tydligt vilka personlighetsdrag som krävs för att livet som borrare ska kännas kul och utvecklande – och för att man ska orka i längden. 

”Det är inte ett yrke där det funkar att bara lägga ner arbetet och vänta på hjälp vid motgångar.”

– Man måste inte ha alla de här egenskaperna för att bli duktig, men har man inte åtminstone ett gäng av dem tror jag yrket kan bli lite väl tufft, säger han. 

En av de viktigaste egenskaperna är, enligt Stefan, att vara säkerhetsmedveten. Det gäller både den personliga säkerheten, att man har all den säkerhetsutrustning som krävs, men också att man tänker efter före och förstår vilka risker det faktiskt innebär att jobba med en så stor maskin som en borrigg är. 

LÄS MER: Innovationen som revolutionerade bergbranschen

– Att du inte har en massa saker som kan lossna, att du ser när det finns risk för läckage, när slangarna är dåliga … Och berget är inte ett salsgolv, du måste kunna ta dig fram säkert med borrvagnen, se när det behövs vägar. Det här handlar ju mycket om erfarenhet och kunskap förstås, och kanske behöver de äldre i företaget ”fostra” de unga in i det här tänket, säger Stefan Löfdahl. 

En annan extra viktig egenskap är att vara noggrann. Slarv kommer nämligen att stå dig riktigt dyrt. 

– Riggarna kräver noggrannhet, så enkelt är det. Slarvar du så kommer du förr eller senare att få betala för det. I tid, frustration och inte minst pengar! 

8 egenskaper du bör ha som borrare

 1. Säkerhetsmedveten. Att vara borriggsoperatör är ett utsatt arbete. Du jobbar med en tung maskin och är inte sällan ensam på berget. Du behöver med andra ord vara medveten om de risker som finns, tänka efter före och alltid ta det säkra före det osäkra. 
 2. Noggrann. Borriggarna förlåter inget slarv, så enkelt är det. Är du inte noggrann kommer du förr eller senare att få problem som leder till både frustration och dyra reparationer. 
 3. Självständig. Arbetet som borrare kräver mycket planering och för att klara arbetet på berget behöver du kunna ta initiativ. Vet du inte vad som behöver göras måste du själv ta reda på det. Att sätta sig och vänta på direktiv från någon annan är inte hållbart i längden. 
 4. Intresserad. Att vara borrare innebär att du aldrig kommer att bli fullärd. Det finns alltid sätt att utvecklas på, nya funktioner att utforska, mer att lära. Men för att komma framåt kunskapsmässigt krävs ett intresse för yrket. Det gör i alla fall inlärningsprocessen så mycket lättare och roligare!
 5. Gilla att meka. Du kommer att behöva byta en hydraulslang, en nackadapter eller ett borrstål då och då – det hör till yrket. Det är med andra ord en stor fördel om du gillar att skruva och meka, och inte är rädd för att skita ner dig. 
 6. Stresstålig. Kanske måste du bli klar för att entreprenören efter dig ska kunna sätta i gång med sitt arbete, kanske har du eller uppdragsgivaren lovat ett visst antal borrmeter per dag. Här gäller det att vara en person som kan behålla lugnet när det gäller – att påverkas av stressen kan bli farligt och leder sällan till att arbetet går snabbare. 
 7. Datorvan. Borriggarna blir alltmer digtaliserade och för att hänga med i utvecklingen krävs en viss nivå av datorvana. Eller åtminstone ett öppet sinne!
 8. Grit. Vill du utvecklas som borrare har du alla möjligheter att göra det – genom hela karriären. Men för det krävs en lust att vilja bli bättre, lära sig mer. Har du drivet att en dag bli kungen på berget, då kommer du också att bli det! 

Innovationen som revolutionerade bergbranschen 

Då och då kommer lösningarna som vänder upp och ned på hela branschen. Som när hydraulhammaren HM 400 lanserades.

Med över 2 000 enheter sålda på bara några dagar var lanseringen av den riggmonterade hydraulhammaren HM 400 inte något annat än en succé. Det var det tyska företaget Krupp Berco Bautechnik som tagit fram lösningen – och när riggen visades på Hannovermässan 1967 drog hela branschen efter andan. Här var ett koncept som skulle spara enormt mycket både tid och arbete! 

HM 400 gjorde det möjligt för en enda operatör att utföra lika mycket arbete som annars hade krävt flera personer.

Dittills hade främst pneumatiska verktyg använts vid demolering och gruvdrift, men HM 400 gjorde det möjligt för en enda operatör att utföra lika mycket arbete som annars krävt flera personer. 

LÄS MER: Checklistan du inte vill missa när du anställt en ny borrare

I dag används hydraulhammare för demolering och i gruvor över hela världen. Atlas Copco köpte Krupp Berco Bautechnik 2002 – senare knoppades Epiroc av från Atlas Copco. Epiroc tillverkar fortfarande en stor mängd hydraulhammare som tillbehör till grävmaskiner. Numera kan användarna glädjas åt de många innovationer som kommit de senaste 60 åren. Självsmörjningssystem, automatisk berghårdhetsjustering, ljud- och vibrationsdämpning, energiåtervinning och hammare med solid kropp – för att bara nämna några. 

Läs mer om Epirocs hydraulhammare här!

Från noll till hundra i gruvan – på bara några månader 

0

Hur drar man i gång en hel gruva på bara några månader? Svar: Genom att hitta motiverade människor och ge dem förtroende att själva lösa de problem som uppstår. Det är LKAB:s ”extragruva” Mertainen ett bevis på. 

Text: Johanna Paues Darlington

Det började med den seismiska händelsen i KUJ 2020. Från en dag till en annan minskade produktionen drastiskt när delar av Kirunagruvan blev skadad. Något behövde göras för att säkra att LKAB ändå skulle ha tillräckligt med järnmalm för att täcka upp marknadens behov.

Niclas Svanelöv. Foto: LKAB

– Beslutet att vi skulle dra i gång gruvan Mertainen kom i februari 2021, och vi skulle vara i gång till hösten. Så det var bara att jobba på, berättar Niclas Svanelöv, sektionschef i Mertainen. 

Tänkte nytt 

Mertainen är en av LKAB:s tre dagbrottsgruvor i Svappavaarafältet. Området ligger 3 mil sydost om Kiruna och eftersom järnmalmen där är av något sämre kvalitet togs 2016 beslutet att inte ha någon daglig produktion i gruvan. Istället skulle den stå redo som en extraresurs för den dag det eventuellt kunde behövas mer malm än vad LKAB:s andra orter kunde leverera. När händelsen i Kirunagruvan var ett faktum var det dags att göra slag i saken. Och det snabbt. Gruvan i Leveäniemi fick öka sin produktion, men för att ha ytterligare marginal i rågodslagren inom LKAB beslutades att även, om än bara under en kort period, starta upp gruvan i Mertainen. En rejäl utmaning för Niclas Svanelöv och hans kollegor – för även om gruvan till viss del var förberedd skulle det på bara några månader också skapas en hel organisation. Med en fungerande logistik, tydliga rutiner och många nya medarbetare. Och det i en bransch där det ständigt råder hård konkurrens om kompetensen. 

LÄS MER: De borrade från rörlig plattform – ”skjut inte fast salvan, då får du ett helvete!”

– Normalt vid sådana här tillfälliga produktioner brukar man köpa in tjänster utifrån på entreprenad helt och hållet, eftersom man snabbt vill få ut ton och det just nu är en utmaning att rekrytera – särskilt när det handlar om visstidsanställningar. Men väljer man vägen att gå på totalentreprenad säljer man samtidigt ut mycket av den viktiga grundkompetensen till andra aktörer, vilket vi inte ville. Inte minst nu, när det handlade om en gruva som vi behövde lära oss mer om. 

”Det är ju kallt och mörkt och kan vara tufft här under hela vintern för den som inte är van vid de här förhållandena, så det gäller att ha fyllda energikonton när man kommer för att orka hela vägen”

Rätt människor på plats

Lösningen för att behålla kompetensen inom LKAB blev att låna in personal från andra områden inom LKAB, och sedan toppa med rekrytering utifrån. Annonser gick ut över hela Sverige, inte minst genom sociala medier. 

– Det gick över förväntan! Vi berättade tidigt i rekryteringen om vilken utmaning det här projektet innebar. Att det skulle bli tufft och att vi förväntade oss att alla medarbetare aktivt skulle ha en viktig roll i uppbyggnaden. Jag tror att det lockade många. Och även om vi såklart gärna ville ha en viss kompetens fokuserade vi ändå främst på att hitta människor som är bra på att samarbeta, duktiga på att prioritera, är nyfikna och har mycket energi, säger Niclas Svanelöv. 

Det sistnämnda är inte minst viktigt för den som söker jobb i Norrbotten. 

– Det är ju kallt och mörkt och kan vara tufft här under hela vintern för den som inte är van vid de här förhållandena, så det gäller att ha fyllda energikonton när man kommer för att orka hela vägen, säger Niclas Svanelöv.  

Metoden visade sig vara ett lyckodrag. De LKAB-anställda som nappade på erbjudandet att jobba i Mertainen, vitt skilda kompetenser från LKAB:s alla gruvorter, hade en sak gemensamt: de var sugna på att pröva något nytt och på att utmanas. Och de som rekryterades utifrån var taggade på att lära sig en ny bransch. 

– Självklart har vägen inte varit helt rak utan krävt en enorm insats. Men kombinationen av att vi tog vara på kompetensen som redan fanns inom LKAB och att vi hittade motiverade människor utifrån gjorde att inlärningskurvan gick väldigt snabbt uppåt, säger Niclas Svanelöv. 

Borriggarna har stört minst

Från början var tanken att de skulle använda tre borriggar i gruvan. En SmartROC D65, en SmartROC T40 och en F9:a för områden där D65:an inte kommer åt. 

LÄS MER: Ny världsstandard för hållbar gruvbrytning – så har det gått fyra år in

– Eftersom projektet var tidsbegränsat leasade vi D65:or av Epiroc. Det har funkat riktigt bra. Nu hade vi ju turen att få en helt ny maskin som inte krävt så mycket av oss, men för de två andra riggarna har Epiroc hela tiden funnits där och gjort allt de kunnat för att hjälpa oss, säger Tuija Katajamäki, som var produktionschef i Mertainen.

Tuija Katajamäki. Foto: LKAB

Hon lägger till: 

– På det stora hela är nog riggarna det som stört minst i projektet. 

En av borroperatörerna i projektet var Hugo Bäsén, en 22-årig kille från Uppsala som inte ens visste vad en borrigg var för något när han sökte jobbet som operatör. 

– Jag bildgoglade för att skapa mig någon sorts uppfattning om vad jag skulle göra, haha! 

Som tidigare elitskidåkare var han lockad av jobbet för att få vara nära snön. Nu är projektet en erfarenhet han inte skulle vilja vara utan. 

– Det var mycket ”lös problemet efter bästa förmåga”, snarare än att någon bara sa åt oss vad vi skulle göra. Det gjorde att jag lärde mig otroligt mycket under tiden där. Och även om jag var ny i yrket så var min åsikt lika viktig som alla andras. Jag tror också att även de som hade jobbat länge i branschen tyckte det var kul i Mertainen, för att de blev utmanande på ett helt nytt sätt. 

Målet i Mertainen nått – med råge

Produktionen i Mertainen drogs i gång i höstas med målet att producera en miljon ton järnmalm innan mars 2022 var slut. En vecka före deadline var de där. Projektet har alltså gått över förväntan, men självklart inte utan svårigheter. 

– Klimatet har nog varit den största utmaningen. Vintern 2021–2022 var både kall och blåsig. Att jobba utomhus i över trettio minus är inte enkelt, säger Tuija Katajamäki.  

En annan utmaning har varit att få till bra rutiner. Kanske inte så konstigt för ett projekt som skulle startas upp snabbt och sedan bara vara i gång i några månader.

”Jag tror att mångfalden, att vi kommit från olika håll med olika erfarenheter och kompetenser men ändå haft ett så tydligt gemensamt mål, gjort oss väldigt starka som grupp.”

– Så här i efterhand tänker jag att det hade varit bra att dokumentera rutiner för hur vi ska göra saker i förväg. Nu gjorde vi det parallellt med att vi jobbade. Det hade också varit klokt att ta oss mer tid för introduktion.Mman måste ju repetera saker innan de sitter ordentligt. Det är sådant vi tar med oss – även om vi ville se hur snabbt vi kunde få i gång gruvan på ett säkert sätt, säger Niclas Svanelöv.

Han är ändå otroligt nöjd och stolt över vad de lyckades åstadkomma i Mertainen. 

– Vi hade en utvärdering här för några veckor sedan där alla som jobbat i gruvan var med, och det var många starka känslor! Mycket stolthet. Jag tror att mångfalden, att vi kommit från olika håll med olika erfarenheter och kompetenser men ändå haft ett så tydligt gemensamt mål, gjort oss väldigt starka som grupp. Mertainen-projektet har verkligen varit en skola i hur man startar upp en gruva. Många har nog lärt sig vikten av att ge och få förtroende, och hur mycket man kan åstadkomma på det sättet, säger Niclas Svanelöv. 

Han jobbar nu, tillsammans med Tuija, med att återställa gruvan. Se till att den är fräsch och i skick att med kort varsel kunna startas igen. Det är inte utan lite vemod som de utför arbetet. Och skulle LKAB bestämma sig för att dra i gång gruvan igen skulle ingen av dem bli ledsen. 

– Jag vill att de ska ringa och säga att vi ska starta upp igen, säger Tuija Katajamäki. 

Fakta om Mertainen 

 •  Gruvan förbereddes i början av 2010-talet för brytning, men när allt var klart såg LKAB inte längre någon lönsamhet i att ta den i drift. I stället beslutades det att gruvan skulle hållas startklar ifall det skulle behövas extra järnmalm. 
 •  Produktionen drogs i gång igen på senåret 2021 för att producera en miljon ton järnmalm. För det behövde 1,5 miljoner ton råmalm och ungefär lika mycket råberg brytas. Tillstånd att bryta fanns klart sedan tidigare.
 •  Totalt arbetade omkring 90 personer med Mertainen. 40 personer från LKAB och 50 personer från entreprenörer utifrån. 
 •  Gruvan är numera stängd igen, men kommer att fortsätta hållas startklar.